EXTREM FOOD

Keď mám také dni, že nechcem nikoho vidieť, zaradím do menu baklažán, žabacie stehienka, držky po kreolsky, príde len 12 ľudí, a mám, čo som chcela.
Ale tí dvanásti majú zážitok, chutí im, a potom som aj ja spokojná, a hneď sa cítim lepšie.

Na tepelne upravené žaba-stehná som narazila pred pár rokmi v Brne na extrem food festivale, a hneď som si ich zamilovala.
Nie je to tak dávno, čo bol východ Slovenska malarickou oblasťou, preto obojživelníky na tanieri nepokladám za exotiku. Je to práveže skôr jedlo chudobných.

Keď ste hladní, zjete všetko. Viem to, pretože aj ja som jedla baraninu, aj iné veci, ktoré sa mi protivia, keď som cítila, že som už slabá, a nič iné nebolo. Proste náš pud sebazáchovy je silnejší.
Moja známa Alena, ktorá sa vydala do Mongolska, zvykla rozprávať historku o dvoch turistoch, ktorí sa stratili v stepi okolo ich chaty v Bačirete. Našiel ich miestny bačiretský poľovník, a boli vraj takí vyhladovaní, že mu zožrali svišťov, ktorých ulovil, aj s kosťami.

V Brne som si opäť trochu posunula hranice. Pripravovali tam veci, ktoré som dovtedy vídala len v chladničkách pani Vu. Kimči, slimáky, žabacie stehienka, larvy, kobylky a tak.

Paštéta zo slimákov chutila divne.
Na slimáky mám latku nastavenú vysoko. Jedna z mojch najlepších detských spomienok je totiž deň, keď som po prvý krát jedla slimáky. Bolo to v kuchyni mojich sesterníc, a tie slimáky boli veľmi veľké. Ktovie, kde ich vzali. Pamätám si čierny pekáč, plný bielej soli, ktorú sme rozhrabávali, hľadali slimáky, a tie sme potom vidličkou vyťahovali von. Boli veľké, bledé a chutné.
Tá rodina varila zaujímavé veci. Voňalo to tam úplne inak než u nás doma. Strašne som sa k nim chcela chodiť hrávať, moji rodičia to však nevideli radi a zakázali mi to.
Ach, tieto pohyby motýlích krídel. Kde som dnes mohla byť, keby ma vtedy nechali. Možno by som dnes mala vlastnú show na Netflixe. Ktovie.

‚Najlepší‘ z celého extrem food festivalu bol však aj tak stánok istej cateringovej spoločnosti. Ponúkali, okrem iného, vegánsku tom-yum polievku.
„A čo to obsahuje?“, pýtam sa.
„Zeleninu, čili, rybí vomáčku“, vraví pani.
„Rybiu omáčku?? Veď to nie je vegan“.
„A cooo? Dyť to bychom pak vegánúm nemohli vubec nic prodávat!“