O STAMINE A HISTAMÍNE

Všimli ste si niekedy, že v jedálnom lístku uvádzam okrem alergénov aj to, či jedlo obsahuje paradajky?
Má to historický základ.
Chodila k nám slečna a bola veľmi štíhla. Ona vlastne už nebola slečna, ale je to ten typ ženy, čo aj v 40tke bude vyzerať ako teenagerka. Diagnostikovali jej intoleranciu na histamín. Stanka Histamínová sa ani dovtedy neprejedala, no po tomto sa jej výber vo firemnej kantíne zredukoval na ryžu. Podstata je totiž v tom, konzumovať iba čerstvé potraviny, v ktorých sa ešte nezačal tvoriť histamín. Čiže ryby max. do dvoch hodín od ulovenia a podobne.
Práve ona mi vysvetlila, ako je to s paradajkami. Že pre ,histaminika‘ je to mimoriadne silný alergén, a lyžica paradajkového pretlaku, pridaná do polievky ‚kvoli farbe‘ mu spôsobí náročný deň.
Odvtedy to všade uvádzam, a moje jedálne lístky postupne naberajú dĺžku Andrejovej rigorózky.

A Stanka Histamínová si varí. Je to tak jednoduchšie.
No občas zájde, aspoň pozrieť. A keď si u mňa nájde niečo, čo si môže dať, väčšinou koláčik, som šťastná. Že aspoň trochou cukru obalím jej chudé telíčko.

Chodí k nám ešte jeden chlapec s touto diagnózou. Manažuje hotel.
Túžobne sa zadíval na Chili con carne ragú.
„A je v tom veľa paradajok?“
„Áno, zabije Vás to“, odpoviem po pravde.
„Tak ja si to dám.“